top of page
Foto van schrijverManon Kleijweg

Onderfinanciering van de ggz

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Ondanks de groeiende wachtlijsten kopen zorgverzekeraars al jaren te weinig psychiatrische behandeling in. Zij hielden sinds 2012 zo'n 10% van het macrobudget over.


Tijdens de onderhandelingen van het Hoofdlijnenakkoord in 2018 tekenden VWS, Zorgverzekeraars Nederland, werkgeversvereniging De Nederlandse GGZ en beroepsverenigingen NIP en de NVvP voor jaarlijks een definitieve korting van het macrobudget van 300 miljoen euro. Want het geld was, ondanks groeiende wachtlijsten, al sinds 2012 "over"


Terwijl Lotte Bouwman in 2018 met "Lijm de Zorg" maandenlang actievoerde in de Tweede Kamer voor de groeiende groep wachtenden op psychiatrische behandeling, inclusief zijzelf, tekenden staatssecretaris Paul Blokhuis, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen voor nóg minder inkoop van behandeling

.

Een belangrijke reden dat zorgverzekeraars de ggz onderfinancieren is omdat een onderdeel van de bekostiging van ons zorgstelsel, de risicoverevening, niet goed werkt. Daardoor lijden zorgverzekeraars ernstig verlies op de ernstigst zieke patiënten, leggen hoogleraar Aart-jan Beekman en onderzoeker Arnold van der Lee uit in dit artikel.


Maar de problemen in de risico-verevening zijn gewoon oplosbaar. Maar het ministerie van Financiën heeft het geld er niet voor over.


Ook Follow the Money besteedde aandacht aan de risico-verevening.


De Algemene Rekenkamer ziet in structurele onderfinanciering een belangrijke oorzaak voor de wachtlijsten en inspanningen van het ministerie om die aan te pakken het oordeel "matig".

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page